Întrebări frecvente

Siguranţă şi criminalitate

Ungaria nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor ungare, apelaţi numărul de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

Există cazuri, când victimele sunt "punctate" deja la graniţă. Pericolul îi pândeşte în special pe cei care călătoresc singuri, par obosiţi, şoferii mai în vârstă şi femeile. Infractorii îi urmăresc, iar când îi ajung din urmă, se apropie de victime - şi sub aparenţă că vor sa-i ajute - le atrag atenţia că au pană de cauciuc ori altă defecţiune tehnică. Când victimele alese se opresc sub pretextul că le oferă ajutor îl cheamă pe şofer în partea din spate a maşinii şi îi arată ce problemă au observat. În acelaşi timp o alta persoană se apropie neobservată de maşină - de obicei uşa maşinii rămâne deschisă - şi fură din maşină tot ce este vizibil: obiecte de preţ, bani, acte, sau în multe cazuri chiar automobilul. Sunt şi cazuri când infractorii provoacă un accident aşa îl obligă pe şofer să oprească.

În alte cazuri se întâmplă ca în locurile de parcare sau benzinării persoane străine îi trezesc pe şoferii care se odihnesc ca să le atragă atenţia asupra unei defecţiuni. Deseori chiar acestea le deteriorează cauciucul înainte, ca să pară cât mai autentici. Până când şoferul se deplasează în partea din spate a vehiculului, o alta persoană fură obiecte din autoturism sau fură maşina. Tâlharii de autovehicule de obicei, pentru a părea de încredere folosesc de obicei maşini cu număr de înmatriculare din ţări EU şi cer lămuriri sau dau sfaturi în limba germană.

În cazul producerii acestor evenimente neplăcute, anunţaţi poliţia fără întârziere la numerele de telefon 107 sau 112. S-au întâmplat în Ungaria şi cazuri în care criminalii s-au deghizat în haine de poliţişti şi sub pretextul unui control de poliţie au obţinut bani prin înşelăciune de la cetăţeni străini.

Aceste cazuri se întâmplă în părţi mai puţin frecventate ale oraşelor, pe drumuri naţionale, în afara localităţilor.

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară.

Pentru a beneficia de asistenţa consulară necesară, vă recomandăm să contactaţi oficiile consulare ale României în Ungaria:

  • Secţia consulară a Ambasadei României la Budapesta
  • Consulatul General al României la Szeged
  • Consulatul General al României la Gyula

 

Alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019

13.09.2019

Vă informăm că alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra pe…

Alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019

13.09.2019

Votare la secțieAlegător în străinătate la o secție de votare Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va …

Anunț important privind programul Consulatului General

14.06.2019

Vă informăm că luni, 17 iunie 2019, a doua zi de Rusalii, sărbătoare legală în România, Consulatul General al României la Szeged nu va lucra cu…

Înscrierea la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

11.06.2019

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia anunţă deschiderea înscrierilor pentru programele de studii cu predare în limba engleză (Arheologie,…